Historik

Benny Wiberg flyttade till Bjärehalvön 1983. Ganska snart blev han indragen i folkdanslaget och träffade Folke Hedman (en fantastisk spelman och sångare från Dalarna) och Benny blev störtförälskad i folkmusik 
och började ringa runt till lite spelmän som bodde på Bjäre med omnejd.
Han fick tag på Björn Hörving(duktig dragspelare från Förslöv), Siv Jönsson (skicklig violinist från Örkelljunga) Arne 
Hylle (känd fiol- och gitarrlärare från Laholm) m fl. Dom träffades och började spela runt 1985. Dom kallade sig Bjäre spelmanslag.
I samma veva startade Benny Ängelholmsspelmansstämmor tillsammans med Ahltea Nisson på Vuxenskolan. En vinterstämma på biblioteket i Ängelholm och en vår-sommarstämma på Annandagpingst i Hembygdsparken.  Leif Rosén (även kallad Plommonpappan) var även med i Bjärespelmanslag och när Benny kände att han hade fått lite för många järn i elden så ringde Leif  till Laif och frågade om vi var intresserade av att leda ett 
spelmanslag.
Ninni som hade fiolelever i Laholm tände direkt och ca 1991 kom vi med i Bjärespelmanslag som då hade bytt namn till Åsbo spelmän och tränade i Söndrebalgskolans lokaler. Vi har tränat i denna lokal med kort undantag då vi var i Margretetorpsskolan, tills den brann ner, då återgick vi till Söndrebalgskolan dock till dess matsal  och inte till biblioteket (där vi började)
Åsbo är ett glatt och livat gäng som sedan Laif och Ninni kom med i bilden har haft barn, ungdomar och vuxna blandat. Vi tycker om när alla i en familj kan ha roligt tillsammans.
Vi har spelat på många ställen bla på  Folkmusikens Dag i Lund, Brekille, Roskilde stämman, Köpenhamnsstämman, (ni kan få höra en "liveinspelning" från den spelningen) Højbystämman i Odense (otroligt rolig resa) , Smygestämman, Ringsjöstämman, Delsbostämman, Fredriksdals friluftsmuseum, Strövelstorp. Vi spelar årligen på några fasta ställen såsom Degeberga spelmansstämma och Markarydstämman.
Åsbo har många spelningar. Vi har bla spelat i Väsby och Hjärnarpskyrkor , där vi framförde Träd in i dansen (en folkmusikmässa) I cafét på Fredriksdals friluftsmuseum, I Dunkers kulturhus i Helsingborg, Vid Sveriges nationaldag, i Hembygdsparken i Ängleholm, vid Bonden i stan i Ängelholm, Röda korset i
Skummeslöv, Halmstad festivalen, vid församlingshemmet i Axvalla, i Källna församlingshem. Vi har lett Midsommarlekar på Ekebytorg osv.
Sönder Össjö  hembygdsgård.Där var en höstträff som heter "ruskvädersgillet" och Bengt tillverkade en enorm gubbe av Papier Maché som han och sedemera Mats Paulsson och någon gång även Christer Isacsson till barnens stora förtjustning har satt på sig. (Ruskvädersgubbe) Det har för det mesta varit Knydegille och spellista. På våren i Maj har det varit en dans-och spelträff. Gnid & Kuta runt har bit för bit införlivats i Åsbo spelmän och vi bytte lokal för våra tillställningar till den fd tal- och röstpedagoglokalen (kallad "Röstis" ) i Magnarps strand 1996 och där har det varit fram till 2005 då vi för första gången hade träffen i Hjärnarps gamla församlingshem sk scoutgården.

Vid pennan Ninni Car